lørdag den 8. marts 2008

Baggrund for Biblioteks-arkitektur

Dette er bare nogle tanker jeg fik, - det er ikke nøje gennemtænkt, men nu fik jeg sat nogle ord på. Se det som en idé-udveksling.

Inden oplysningstiden var religionen nok betragtet som den højeste og sande viden. Kirken definerede og symboliserede denne viden – bl.a. i kraft af sine bygninger, kirkerne. I – og efter – oplysningstiden blev folkebiblioteker bygget i folkeoplysningens ånd. Selv om hovedmotivet for folkeoplysning nok var at styrke demokratiet, så repræsenterede biblioteket en anden viden en troen. Biblioteket formidlede en mere rationel- og videnskabelig viden, og kom derfor til dels at stå i kontrast til kirken. Derfor kunne det være interessant at undersøge om – eller i hvor vid udstrækning – biblioteksbygninger ligner kirkers arkitektoniske udtryk.
MEN i dét tilfælde ville det være en sammenlignings-opgave af fysiske bygninger (kirker – biblioteker). Så det skal vi nok ikke gå i dybden med. Men ...

Selv om vores fokus er fysiske- kontra virtuelle rum, så synes jeg dog, at ovenstående betragtning muligvis kan være med til at kortlægge, hvor biblioteksbygninger henter deres arkitektoniske inspiration, - og hvem/hvad biblioteksbygningers udtryk muligvis “konkurerer” med.

Ingen kommentarer: